Média: Elkezdte a menekültek elszállásolását a főváros – belpol.hu

forrás: belpol.hu – 2022. március 2. – írta: K.Sz.

A bizonytalanságtól félnek leginkább, attól, hogy az éjszaka felkeltik őket és menniük kell – magyarázta Czeglédy Ádám, Józsefváros önkormányzati képviselője. A menekültek fogadása, koordinálása és elszállásolása állami feladat, azonban ennek híján, az érintett önkormányzatok igyekeznek helyt állni. Eképpen tesz Budapest is. Karácsony Gergely főpolgármester szerint jelenleg 120-an vendégeskednek fővárosi intézményben, így a fonyódi Romano Kher táborában is.
Tegnap a Záhonyból indult vonaton 600 ukrajnai menekült érkezett Budapestre. Közülük még az este 38-an kaptak szállást Fonyódon, a Romano Kher táborában. Ugyanis a Fővárosi Önkormányzat utasításba adta, hogy a főváros által fenntartott, vagy tulajdonolt üdülőhelyekre szállásolják el az érkezőket.
Este tízkor ért Fonyódra a fővárosból a busz. Mindenki nagyon fáradt volt, sokan közülük már napok óta utaztak, de mindannyian úgy indultak el, hogy alig tudtak bármit is magukkal hozni, leginkább az van náluk, amiben elindultak – mondta a helyszínen tartózkodó Czeglédy Ádám, Budapest VIII. kerületének önkormányzati képviselője.
Kárpátaljáról érkezett a négy család, kisgyerekekkel, kisbabákkal, és úgy tudni, hogy kedden még harminc fő várható a fonyódi üdülőbe, ami hivatalosan 80 ember elszállásolására alkalmas. A kétszintes épületnek saját zártkertjében focipálya és saját partszakasza van. Az ingatlant a Romano Kher üzemelteti, ez a cég egyébként a Józsefvárosban működik.
„Mindegyikőjük jól beszél magyarul, és ahogy mesélték, az egész település megindult, és aki nem tudott ismerősökhöz menni, azok közül érkeztek ide is. Sajnos elég sokan betegek, megfáztak és kifáradtak. A ruha, pelenka adományok mellett, remélem, tudunk hozni gyorsteszteket is, és már beszéltünk a fonyódi önkormányzattal, rendőrséggel, és ígéretet kaptunk arra, hogy az orvos, leginkább gyerekorvos kijön megvizsgálni őket” – magyarázta Czeglédy Ádám.
A bizonytalanságtól félnek leginkább – folytatta – attól, hogy az éjszaka felkeltik őket és tovább kell menniük, miközben egyikőjük sem tudja, hová is mehetnének. Itt biztonságban vannak, és maradhatnak, amíg szükséges. A másik, ami miatt aggódnak, hogy nem tudnak a többiekről semmit, sem az ismerősökről sem a családtagjaikról, nincs információ azokról sem, akik már átjöttek a határon. Itt, helyben nem tudunk segíteni, ehhez olyan kell, aki tud kapcsolatot létesíteni a kint maradtakkal, ezért segítséget kértünk az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzattól is.
„A fonyódiak miután megtudták, hogy itt is vannak elszállásolva menekültek, nagyon kedvesek voltak, felajánlottak adományokat is, amire nagy szükségünk van” – mondta Czeglédy Ádám.
A menekültek fogadása és ellátása állami feladat, ennek ellenére, a rendelkezésére álló eszközeinkkel segítjük a Putyin esztelen agressziója miatt Ukrajnából menekülőket – ezt már a főpolgármester írta posztjában, miután meglátogatta a Fővárosi Önkormányzat által elszállásolt eddigi 120 ukrajnai menekülteket. A kerületi önkormányzatokkal együttműködve, várhatóan további, a főváros tulajdonában lévő fővárosi és vidéki szállásokat fognak megnyitni. Az egyes helyszínek között pedig a BKK segítségével szervezik meg a személyszállítást.
Továbbá a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) amellett, hogy a pályaudvarokon, forgalmas csomópontokban segíti a menekülteket, folyamatosan koordinál a segélyszervezetek és a katasztrófavédelem munkatársaival. A FÖRI arra is készen áll, hogy az éjszakai vonattal érkezőket is el lehessen szállásolni. A Fővárosi Önkormányzat nem kér adományokat a menekültek ellátásához, a főpolgármester segítő szervezetekhez irányítja az adakozókat.